85 міжнародна студентська наукова конференція

10 квітня 2023 року о 15.00 розпочала роботу секція «УКРАЇНОЗНАВСТВО»

85-ї міжнародної студентської наукової конференції

 

Усього були присутні 33 особи, серед яких наукові керівники, 8 студентів з інших ЗВО та студенти ХНАДУ, які виступили з доповідями історичної та мовознавчої тематики.

 

Науковий керівник – завідувач кафедри українознавства ХНАДУ, доцент Нікуліна Н.В.:

1. Студент МФ ХНАДУ Рульов Максим (група МП-21-21) виголосив доповідь «Термінологія ІТ-технологій: адекватність чужомовних запозичень», де йшлося про основні проблеми термінографії в цілому – недостатньо опрацьовані або зовсім відсутні термінологічні стандарти і складнощі створення новітніх термінів, які б задовольняли всіх, а галузь ІТ так швидко розвивається, то ж у ній ці проблеми проявляються особливо яскраво, тому й так багато чужомовних запозичень.

2. Про скорочення й абревіатури термінів автомобільної електроніки, що стають дуже зручним засобом фіксування інформації, полегшують запам’ятовування довгих назв, мова йшла у доповіді Корощенка Андрія, студента групи АЕ-11-22.

 

Науковий керівник – доцент кафедри Бугаєвська Юлія Володимирівна:

1. Студент групи АА-11-22 Письменний Михайло з доповіддю «Забезпечення мовнокомунікаційної підготовки як аспект розвитку майбутніх фахівців», у якій  говорилося про те, що в українських політичних і соціокультурних реаліях проблема культури фахового мовлення трансформується у проблему володіння українською мовою загалом, її науковим та офіційно-діловим жанрово-стилістичним ресурсом.

2. Студент групи АА-11-22 Коптєв Дмитро у своїй доповіді «Передумови формування у студентів знань відповідно до мовної специфіки фаху» наголосив на тому, що лінгводидактика повинна досліджувати загальні закономірності навчання мовленню, специфіку змісту, методів і засобів вивчення української мови, в залежності від дидактичних цілей, завдань і характеру досліджуваного матеріалу, етапу навчання й інтелектуально-мовного розвитку студентів.

Науковий керівник – доцент кафедри Золотарьов Віктор Степанович:

1. Студент групи АД-11-22 Юрченко Дмитро виступив з доповіддю «Конституція УНР та її історичне значення». У доповіді було розкрито історичне значення Конституції УНР від 29 квітня 1918 р., її зміст, актуальність конституційного процесу в Україні. 

2. Студент групи Т-11-22 Дмитрієнко Владислав виступив з доповіддю «Українська Центральна Рада та процеси українізації армії в 1917 р». Автор розкрив актуальність та значення процесу українізації армії у 1917 році, визначив її роль у подальшій боротьбі УНР за розбудову незалежної соборної України.

 

Науковий керівник – доцент кафедри Олешко Наталія Петрівна:

1.     Геліна Альона (ЕПП-11-22)

Тема доповіді: «Взаємозв‘язки України з ЄС на сучасному етапі».         Доповідь присвячена сучасним партнерським відносинам між Україною та ЄС.

2.     Шевякова (Чернявська) Анастасія (ЕПП-11-22)

Тема доповіді: «Ми самі творимо свою історію».

         Доповідь присвячена діяльності та стійкості українців, які самі є учасниками сучасних історичних подій і самі вирішують долю як українського народу так і України.

3.     Коньова Катерина (ЕА-11-22)

Тема доповіді: «Революція гідності – боротьба за демократичні цінності».

Доповідь присвячена важливому періоду української історії – Революція Гідності, що відбулася в Україні протягом листопада 2013- лютого 2014 років і відкрила нову сторінку в історії нашої країни.

 

        Науковий керівник – доцент кафедри українознавства Книшенко Н.П.:

 

 Студентка ДБФ ХНАДУ  Дорожко Ірина (група ДМ-11-22) виголосила особливо цікаву й науково обґрунтовану доповідь «Аналіз  застарілих термінів дорогобудівництва, що не відповідають потребам сучасного суспільства»,  яку вона унаочнила яскравою презентацією.