«Лицарі Свободи» присвячено Дню Героїв Небесної Сотні

20 лютого щорічно в Україні відзначається День пам’яті Героїв Небесної Сотні,  згідно з Указом Президента України Петра Порошенка від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Саме в ці дні, дев’ять   років тому, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Майдану. Наступного дня, 21 лютого 2014 року, офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього ж дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача...», що стала українським народним реквіємом.

Революція Гідності має свій складний комплекс причин, завдяки яким сотні тисяч людей вийшли на Майдан Незалежності у столиці нашої країни - місті Києві. У листопаді 2013 року президент В.Ф. Янукович не поставив свій підпис під договором про євроінтеграцію України з ЄС, що стало лише приводом до початку активних дій на Майдані. Люди були обурені таким актом Януковича, що перекреслював їхні надії та прагнення до європейської інтеграції, демократичним загальнолюдським цінностям. Гостро постали проблеми боротьби з корупцією  в Україні, зловживання владою вищого керівництва країни. Україна стала перед вибором: або євроінтеграція, або євразійський союз. Частина українського бізнесу та олігархів теж була поділена залежно від цього вибору. Особливо це стосувалося ринку енергоносіїв, металургії, машинобудування, хімічної та інших галузей промисловості. Крім того Україна мала важливе геополітичне розташування між Європейським Союзом та російською федерацією, саме тому наша країна стала вододілом у складних стосунках між ними.   Отже,  революція Гідності мала свій  складний комплекс соціально-економічних та політичних причин.

Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Окрім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та грузини. Всі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні.

Сучасне українське суспільство занадто політично поляризоване і вимагає від  влади більш ефективних реформ на шляху до євроінтеграції, ефективної боротьби з корупцією, демократизації суспільного життя, підвищення добробуту населення. Саме такі вимоги лунали під час революції Гідності. 

Але вирішити ці проблеми, провести необхідні реформи соціально-економічного та політичного плану, на жаль, нам не вдалося….

24 лютого 2022 року почалася відкрита, неприхована агресивна війна  росії в Україні. Почалася героїчна боротьба всього українського народу проти росії. На допомогу Збройним Силам України постало майже все суспільство. Розгорнувся широкий рух добровольців територіальної оборони, волонтерів, медичних установ, різноманітних організацій, комунальних закладів задля підтримки і допомоги нашим воїнам. 

Чимало зусиль докладає і наш дружній колектив кафедри українознавства, ми допомагаємо нашим студентам-воїнам, нещодавно забезпечили їх  засобами обігріву.  На допомогу Україні постав увесь цивілізований світ: країни Євросоюзу,  Велика Британія, США, Канада, Австралія та багато інших. Військовий блок НАТО докладає чимало зусиль для забезпечення ЗСУ сучасними видами озброєнь. На черзі поставка танків та літаків. Отже, робиться все необхідне для забезпечення майбутньої Великої Перемоги України над російським агресором.

104 Героям Небесної Сотні Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані, посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні. Україна заплатила надто високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір – бути частиною Європи. Але це був лише початок Великої боротьби України за своє право бути вільною. 

Доцент кафедри українознавства   В.С. Золотарьов.