37 річниця Чорнобильської трагедії

26 квітня 2023 року відзначаються 37-і роковини аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці. Аварія забрала життя тисяч людей і завдала непоправної шкоди екології Європи. З того часу в цей день в Україні щороку вшановують усіх, хто загинув чи постраждав від цієї катастрофи, а також шанують ліквідаторів наслідків аварії. Під час російського вторгнення в Україну 2022 року ЧАЕС була окупована російськими військами. Станцію звільнили 31 березня.

Аварія на Чорнобильській АЕС викликала катастрофічне забруднення навколишнього середовища. Вона сильно підірвала довіру громадськості до ядерної енергетики.  З 1986 року до 2002 року у світі не будували нові АЕС.

26 квітня є днем пам'яті про саму катастрофу і загиблих у ній, а також героїзму працівників станції, ліквідаторів, пожежників, медиків і всіх людей, причетних до ліквідації наслідків аварії. У грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН проголосила цю дату Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу. Щодня в цей день проходять пам'ятні заходи, виставки та інформаційні хвилинки про Чорнобильську трагедію.

У 37 річницю Чорнобильської трагедії прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що російська окупація ЗАЕС може викликати трагедію більшу, ніж аварія на ЧАЕС. Сучасні варварські атаки Росії поблизу атомних об’єктів України, окупація Запорізької АЕС та перетворення її на військову базу ставлять світ під загрозу нової катастрофи, чиї масштаби можуть перевищити аварію на ЧАЕС. Кожна цивілізована країна має пам'ятати події та наслідки 26 квітня 1986 року, аби рішуче боротися з російським ядерним терором сьогодення. Першим кроком на цьому шляху має стати демілітаризація Запорізької атомної станції та санкції проти всієї атомної галузі РФ.

Сьогодні Чорнобиль є місцем, яке пережило вже другу катастрофу поспіль. Другою стала навала російських військ у 2022 році.