Нові закордонні партнери, нові очікування

28.09.2023 р. пройшла зустріч між представниками Академії економіки імені Д. Ценова, Болгарія, та Харківського національного автомобільно-дорожнього університету.

Академія економіки імені Д. Ценова – провідний вищий навчальний заклад у галузі економіки та бізнесу, що розташований у м. Свіштові, Болгарія, з більш ніж 83-річною історією, 145 000 випускниками та відмінною репутацією у сфері освіти та наукової діяльності. Академія була заснована на пожертвування видатного болгарського підприємця Д. Ценова, мрією та метою якого було створити виш, що спеціалізується на підготовці фахівців у галузі фінансів, банківської справи, страхування, торгівлі тощо.

До складу академії входять 4 факультети, 18 кафедр, науково-дослідний інститут, 17 академічних центрів, у тому числі Центр міжнародних відносин, Центр забезпечення якості освіти, Центр післядипломної та безперервної освіти, Центр професійної підготовки та ін.

У навчальному закладі працюють понад 180 професорів, доцентів та викладачів, які щорічно навчають приблизно 6000 болгарських та іноземних студентів на всіх трьох циклах вищої освіти (бакалаврат, магістратура та докторантура). Сферами спеціалізації академії є фінанси, бухгалтерський облік, аудит, управління ризиками, управління та забезпечення якості, маркетинг, соціальна допомога, страхування, туризм, комерція, бізнес-інформатика, підприємництво, міжнародний бізнес, регіональне планування, бізнес-аналітика, прогнозування та планування тощо.

Академія економіки Д. Ценова бере активну участь як партнер інших європейських університетів у різних програмах ЄС, у проектах міжнародних дослідницьких фондів та міжвузівських освітніх мереж та транснаціональних проектах вищої освіти. Міжнародне співробітництво академії здійснюється на основі двосторонніх контрактів та міжуніверситетських угод у рамках програми Erasmus+.

Під час зустрічі, на якій від болгарської сторони були присутніми керівник Центру міжнародних відносин доктор Маруся Смокова, завідувач кафедри іноземних мов доктор Віктор Монєв та інші представники кафедри, а з української сторони – декан факультету підготовки іноземних громадян проф. Я.С. Левченко та представники кафедри іноземних мов проф. Н.В. Саєнко та доц. Н.С. Скрипник, обговорювалися можливі напрямки спільної діяльності та укладання Меморандуму про співпрацю, який сприятиме обміну досвідом між двома університетами, реалізації спільних дослідницьких проектів, сумісній організації конференцій, семінарів, симпозіумів, обміну студентами, аспірантами та докторантами для навчання та/ або досліджень, обміну інформацією про інноваційні методи викладання та управління; підготовці спільних наукових статей та підручників, читанню лекцій в університеті-партнері тощо.

Таким чином, під час зустрічі були зроблені перші кроки щодо співпраці та досягнуто перших важливих домовленостей, які, сподіватимемося, будуть реалізовані та принесуть користь обом вишам.