До Дня пам’яті та Дня Європи 8-9 травня

До Дня пам’яті та Дня Європи 8-9 травня

 

Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років. Запроваджуючи цю пам’ятну дату, Україна прагнула доєднатися до європейської традиції відзначення перемоги та пошанування всіх борців із нацизмом і всіх жертв війни.

Цього року Україна вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії росії. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва РФ.

Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Друга світова стала можливою через змову антигуманних режимів – нацистського і радянського. Спадкоємицею останнього нині є РФ. Вона прагне привласнити перемогу над нацизмом, щоб маніпулювати й власними громадянами, й міжнародною спільнотою.

День пам’яті та примирення символізує не тріумф переможців над переможеними, а застереження – диктатори завжди прагнуть задовольнити імперські амбіції збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами.

 

Усі держави-члени ЄС 9 травня відзначають День Європи.

Це – свято Євросоюзу, для якого обрали день проголошення так званої Декларації Шумана, тобто виступу міністра закордонних справ Франції Робера Шумана 9 травня 1950 року. Цей виступ вважають відправною точкою для об’єднання європейських країн у наднаціональну спільноту, що у підсумку стала Європейським Союзом. Декларація Шумана перетворилася на реальність у 1985 році, коли успіх європейського проєкту вже був очевидним, дату 9 травня зробили святом ЄС.

Цьогоріч Україна вперше за двадцять років долучиться до заходів з нагоди Дня Європи – свята, яке традиційно відзначається в Європейському Союзі та інших країнах на знак миру та єдності на континенті. «Будемо вшановувати нашу історичну єдність – єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм», – сказав президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні 8 травня після підписання указу про щорічне відзначення цього свята в Україні.

Вперше українці відзначили День Європи 20 років тому. Відтоді Днем Європи щорічно вважалася третя субота травня. Проте відсьогодні Україна відзначає цей день разом із країнами-членами Євросоюзу.