День пам'яті в Україні

14 грудня День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС- день пам'яті в Україні. Саме в цей  день було закінчено будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Це, по суті, була перша серйозна, важлива перемога над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини після квітневого вибуху1986 р.

День встановлено згідно з Указом Президента України В.А. Ющенка «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» від 10 листопада 2006 р. № 945/2006.

Цього дня ми віддаватимемо належну шану десяткам тисяч наших співвітчизників, які упродовж майже восьми місяців ціною власного життя та здоров’я мужньо захищали людство від наступу неприборканої стихії. Пожежні, військові, міліціонери, будівельники, енергетики, лікарі, люди інших професій у числі перших відразу після вибуху реактора на ЧАЕС дружно та відчайдушно кинулися в смертельний двобій із незримим ворогом. І стояли, приборкуючи його, до останнього. На жаль, багатьох із тих, хто пройшов горнило атомного випробування, вже немає серед живих, дехто з них відійшов у вічність вже згодом, а решта захисників через передозування організму радіацією отримали інвалідність.

Серед сотень тисяч українців, які, не шкодуючи власного життя та здоров’я, боролися зі страшним лихом, допомагали мирному населенню вистояти, вижити, переселитися в «чисту зону», відроджувати обпалену радіацією землю, було багато харків’ян, які  виконували вони покладену на них святу місію з честю та гідністю. Тепер мають статус ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи.

Кафедра українознавства ХНАДУ завжди в цей день проводить різноманітні заходи серед студентів щодо вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: тематичні бесіди під час лекцій та практичних занять, фотовиставки, зустрічі з учасниками ліквідації.

 

Музейна експозиція фотомитця Юрія Ворошилова до Дня ліквідатора ядерної техногенної катастрофи планетарного масштабу. На фото лідери харківських громадських чорнобильських організацій Анатолій Кулик та Олександра Шеломідо. Фото: Юрія Ворошилова та Олександра Меншикова.