Новорічний калейдоскоп

   Якийсь незвичайний рік: ніби по колу, біжать один за одним дні, й так швидко, що незчуєшся – вже й 2019-й на порозі.А для факультету підготовки іноземних громадян ХНАДУ рік незвичний ще й тому, що перший концерт, традиційне знайомство студентів підготовчого відділення із викладачами, керівництвом факультету й університетом, об’єднався із новорічним святом, утворивши справді вибуховий мікс урочистості та запалу, бадьорості й таланту, веселощів і хвилювання, що так притаманні іноземним студентам у перший рік їхнього навчання в Україні. 

   Концерт відбувся 20 грудня, у самий розпал передноворічних і передріздвяних приготувань, і цього разу об’єднав і познайомив не лише групи іноземців, що вчаться на підготовчому відділенні факультету, адже у святковій програмі взяли участь їхні старші колеги, студенти основних факультетів ХНАДУ, та їхні викладачі.

   Як зазначили у своїх виступах проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Г.І.Тохтар і декан ФПІГ В.М.Кудрявцев, таке цікаве спільне свято не лише познайомило наших студентів, але й стане підвалиною подальшої дружби та співпраці. Про це говорила й зав. каф. мовної підготовки Н.С.Моргунова, а зав. каф. філології та лінгводидактики Л.С.Безкоровайна, привітавши всіх присутніх зі святами, навіть провела шматочок інтерактивного заняття зі студентами, дотичного до теми заходу. Під її досвідченим керуванням студенти усіх рівнів – і ті, хто почав вчитися у вересні, й ті, хто щойно приїхав до Харкова і встиг вивчити лиш абетку й кілька загальних фраз, із задоволенням відповідали на запитання, продовжували рядки, хором підспівували й аплодували, кожен відчуваючи себе частинкою одного цілого – нашого Харківського національного автомобільно-дорожнього університету.

   А в цьому, до речі, і є сенс нашого традиційного концерту, а ширше – основа, суть роботи викладача української чи російської мови як іноземної: дати зрозуміти іноземним студентам, що кожен із них, з якої країни він би не приїхав, якою б мовою не розмовляв, які свята не вважав би своїми, не просто бажаний гість в Україні. Що кожен із них стає частинкою родини ХНАДУ, важливою людиною у родинному колі. І так же приємно, коли студенти розуміють це, коли вдячність і любов так само легко читається в їхніх очах, у їхній посмішці, у кожному щирому слові привітань і побажань.   

   І насправді неважливо, що ці юнаки та дівчата, які щойно розпочали своє навчання в Україні, ще не знають майже нічого про наші свята, звичаї та традиції. Адже кожна людина, будь-хто будь-де на планеті, бажає собі – і всім довкола – одного й того ж: щастя та любові, досягнення успіху та добра, миру та сонячного неба, прозорого, чистого, безхмарного – назавжди.