«Там, де ми - там Україна… »

14 жовтня об’єднує чотири важливі для кожного громадянина України свята: перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє – День створення Української повстанської армії, четверте свято, започатковане нещодавно в 2015 і змістовно доповнене в 2021 році, – День захисника і захисниці України.

Колектив кафедри українознавства протягом багатьох років завжди вшановує та відзначає всі вказані свята: на лекціях та практичних заняттях наші викладачі надають інформацію щодо героїчного минулого українського козацтва, їхньої славетної  боротьби проти запеклих ворогів й окупантів, інформують студентство про мужніх військовиків, діяльність видатних гетьманів і президентів усіх часів державності. Влаштовуються різноманітні заходи: презентації, фотовиставки, готуються доповіді та реферати, де студенти візуалізують усі наші славетні перемоги, але й згадують про нищівні поразки, щоб протидіяти у разі спіральності історичних подій.

Мабуть, жоден народ у світі не має такої незламної та героїчної багатовікової боротьби за  свою свободу та державність. Українське козацтво стало головною діючою силою в цьому процесі. З Днем українського козацтва пов’язане святкування Покрови, адже саме Матір Божу козаки вважали своєю небесною заступницею й покровителькою. Образ козака неодноразово постає на сторінках книг та в екранізованих картинах, адже в українській культурі це звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї всього нашого народу. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь.

Історичні традиції героїчної боротьби українського козацтва взяли на себе сучасні воїни України, які обороняють нас від ворожої російської агресії на Сході нашої держави. Вже 7 років вони мужньо захищають нашу країну, рятуючи мирне життя українського народу. За цей час Україна спромоглася створити боєздатну сучасну армію, добре озброєну та підготовлену як матеріально, так і морально. Серед воїнів ООС багато добровольців, із-поміж яких є і чимало харків’ян. Також із-посеред нинішніх студентів ХНАДУ є багато колишніх воїнів АТО-ООС, які зі зброєю у руках боронили Україну, і ми шанобливо висловлюємо низький їм уклін, запрошуючи в аудиторію до студентства.

Наразі маємо за честь привітати зі святом нашого колегу, викладача-воїна дружньої нам кафедри автомобілів Сильченка Миколу Миколайовича.

Вітати світлих людей завжди приємно, а тому щиро бажаємо, щоб у Вас, Миколо Миколайовичу, завжди було всього вдосталь: приємних серцю усмішок, сонячних днів, вдалих ситуацій, захопливих подорожей, сердечних привітань, товариської підтримки, вірних друзів, геніальних ідей, цікавих занять, позитивних почуттів та емоцій, сили, хоробрості, натхнення, терпіння, мудрості. Від усього серця ми зичимо Вам сімейного щастя, радості батьківства, добра, здоров’я, благополуччя та достатку, щоб справи всі були в порядку!

Колектив кафедри українознавства щиро вітає всіх українців зі знаменними для нас святами, зичимо успіхів у всіх справах, нехай усі ваші мрії будуть зреалізованими!

Змістовних і гарних нам усім святкувань! СЛАВА УКРАЇНІ!

Неля Василівна Нікуліна, завідувач кафедри українознавства
Віктор Степанович Золотарьов, доцент кафедри українознавства